Správné označení hovězího masa
Úvod » Masná výroba » Správné označení hovězího masa
Rychlý kontakt
Mobil: +420 776 145 656
Telefon: +420 494 371 385
E-mail: info@farmaurekyorlice.cz
Články

Specifické podmínky hospodaření

Podél toku Tiché a divoké Orlice v okresech Rychnov nad Kněžnou a Ústí nad Orlicí a po jejich soutoku i podél toku Orlice v okrese Hradec Králové leží mikroregion, jehož specifika jsou natolik výrazná, že zde došlo v roce 1996 k vyhláš...

Recepty

Nejlepší recepty - Farma u řeky Orlice

 Nejlepší recepty - Farma u řeky Orlice

Na roládu nejlépe použijte maso z roštěnce.
Autor: Dadalova kuchařka

Anglický roastbeeaf

Anglický roastbeeaf

Klasický anglický roastbeeaf
Autor: Gastro news

Správné označení hovězího masa

Chcete vědět, jaké hovězí kupujete, kde se dobytek pásl, jakého je plemene, kdo se o něj staral, kdy a čím byl nemocný a kdo ho porazil?

Veškeré hovězí maso musí být ze zákona od roku 2001 označeno informací o původu. Ze štítku u baleného zboží či z cedulí v boxech u masa by se spotřebitel měl dozvědět, odkud maso pochází, zda je z mladého býka, volka, jalovice či krávy, stáří zvířete, datum porážky, registrační číslo zvířete, číslo jatek, číslo bourárny nebo i evidenční číslo posledního chovu zvířete. Někteří prodejci však spoléhají na nezájem a nevědomost zákazníků.

Níže uvedené informace Vám napomohou zorientovat se a při nákupu se nenechat napálit.

Takovéto informace musí obsahovat štítek, kterým musí být maso u prodejce označeno. Rozhodně se vyplatí si jej přečíst a alespoň v základu se v něm orientovat. Co tedy zanamenají jednotlivé údaje?

 

  1. Věková kategorie zvířete - zvířata se podle stáří a pohlaví dělí do následujících kategorií: - mladý skot - zvíře bez ohledu na pohlaví, těžší než 150 kg, do 12 měsíců - mladý býk - nekastrovaný samec, od 12 do 24 měsíců - býk - dospělý nekastrovaný samec, nad 12 měsíců - jalovice - samice, která dosud neporodila tele, nad 12 měsíců - kráva - samice, která už měla tele (poznámka: maso z mladého býka je chutnější než maso z býka nebo krávy)
  2. Stáří zvířete - pro spotřebitele velmi důležitá informace. Čím je kus starší, tím větší je riziko BSE.
  3. Registrační číslo kusu - pod tmto číslem je zvíře evidováno celý život ( číslo 105277667 se narodilo 13.11.1999 v družstvu Dolní Vilímeč)
  4. Číslo jatek - číslo, pod kterým je podnik registrován u veterinární správy. Znamená, že jeho provoz je schválen.
  5. Číslo bourárny - číslo podniku, kde bylo zvíře rozbouráno, tedy rozděleno na menší části.
  6. Číslo posledního chovu - místo, kde bylo zvíře před porážkou chováno.
  7. Datum porážky - důležitá informace - příliš čerstvé maso (méně než 5 dní) není dobré, maso musí uzrát, optimální doba zrání je 10 dní.
  8. Původ zvířete - země původu zvířete a země, ve které žilo a kde bylo poraženo.
  9. Vyšetření na BSE - všechny kusy starší 30měsíců musí být ze zákona vyšetřeny na BSE. Vyšetření mladších kusů je dobrovolné.