Plemena skotu
Úvod » Chov masného skotu » Plemena skotu
Rychlý kontakt
Mobil: +420 776 145 656
Telefon: +420 494 371 385
E-mail: info@farmaurekyorlice.cz
Články

Specifické podmínky hospodaření

Podél toku Tiché a divoké Orlice v okresech Rychnov nad Kněžnou a Ústí nad Orlicí a po jejich soutoku i podél toku Orlice v okrese Hradec Králové leží mikroregion, jehož specifika jsou natolik výrazná, že zde došlo v roce 1996 k vyhláš...

Recepty

Nejlepší recepty - Farma u řeky Orlice

 Nejlepší recepty - Farma u řeky Orlice

Na roládu nejlépe použijte maso z roštěnce.
Autor: Dadalova kuchařka

Anglický roastbeeaf

Anglický roastbeeaf

Klasický anglický roastbeeaf
Autor: Gastro news

Plemena skotu - Aberdeen Angus (AA), Piemontese

Aberdeen Angus (AA)

Aberdeen Angus (AA)

Jeho domovem je severovýchodní Skotsko. Již na začátku 18. století se v krajích Aberdeenshire a Forfarshire podařilo vyšlechtit masný užitkový typ skotu, který v první polovině 19. století chovatel Hugh Watson přikřížením plemene Shorthorn sjednotil a položil tak základ tohoto plemene. Ve čtyřicátých letech 19. století byla založena v Anglii první plemenná kniha a již v roce 1860 se uskutečnil import prvních zvířat do Kanady a později do USA. Rozvoj chovu Anguse na severoamerickém kontinentě přinesl tomuto plemeni zvětšení tělesného rámce a sníženou produkci loje, která umožňuje výkrm býků do vyšší porážkové hmotnosti. Postupně se chov AA mimo Evropu a Severní Ameriku rozšířil i na Jižní Ameriku, Austrálii, Nový Zéland a Afriku.

Do Čech byly první kusy importovány v roce 1991, převážně z Kanady, a od té doby se chov u nás rozvíjí. V současnosti registruje Plemenná kniha ČR přibližně 3000 plemenic v 70 chovech.

Plemeno je geneticky bezrohé, plášťově černé. V posledních letech je u něho velmi populární červená barva - red Angus. Tato barva se vyskytuje u homozygotních jedinců s red faktorem.

Býci plemene Angus jsou velmi vhodní pro křížení s ostatními plemeny skotu. Výrazně zvyšují kvalitu masa a denní přírůstky svých potomků. Přenášejí do nových generací výbornou pastevní schopnost, odolnost a konstituční pevnost. Ve výkrmu dosahují výborných denních přírůstků a porážkové hmotnosti dosahují ve 14-15 měsících věku. Zkušenosti potvrzují vysokou jatečnou výtěžnost nad 61% při průměrné porážkové hmotnosti 620 kg.

Dospělé krávy měří v kohoutku okolo 135 cm při hmotnosti 650 - 700 kg, býci dosahují výšky 145 - 155 cm a hmotnosti 1100 - 1300 kg. Plemeno je velmi rané, matky se poprvé telí ve dvou letech, vynikají schopností snadných porodů a silným mateřským instiktem. Telata jsou se svou matkou svázána silným poutem, vynikají pevným zdravím a rychlým růstem. Na konci pastvy mají běžně hmotnost 300 kg.

Piemontese

PiemontesePlemeno pochází ze severozápadní části Itálie, z podhůří Savojských Alp. Původně bylo chováno k trojstranné užitkovosti, ale od 20. let minulého století začíná probíhat selekce a šlechtění na masnou užitkovost. Část italských chovatelů však piemonty stále dojí za účelem výroby speciálních sýrů.

Piemont je typickým představitelem masného skotu středního tělesného rámce s výrazným osvalením a jemnou kostrou, plavého až šedého zbarvení.

Konstituce je jemná, ale pevná, s vynikající adaptací zvířat na různá prostředí - v Itálii je chov rozšířen od rovin až po vysokohorské alpské pastviny ve výšce okolo 2000 m.n.m. Vyniká výbornou pastevní schopností, nenáročností na chovatelské podmínky a vysokou konverzí objemových krmiv. Předností je i vysoká výtěžnost (65% a více u vykrmených býků) a také příznivý podíl tuku a kostí a nejnižší obsah cholesterolu ze všech hovězích mas.

Pro plemenice je typická dobrá plodnost, která je dána mateřskými vlastnostmi, v kombinaci s dlouhověkostí   (10 i více telat za život).

Typickým znakem je svalová hypertrofie známá pod pojmem dvojité osvalení. Je to výjimečný rozvoj svalové hmoty způsobený specifickou mutací plemene.

Díky exportu živých zvířat, semene a embryí je plemeno Piemontese chované s výbornými výsledky po celém světe v čistokrevné plemenitbě i v křížení. Dokáže uspokojit jak nároky produkční a zpracovatelské, tak i požadavky spotřebitele na kvalitní a zdravou potravinu.