Pečené hovězí maso
Úvod » Recepty » Pečené hovězí maso » Klasická hovězí pečeně
Rychlý kontakt
Mobil: +420 776 145 656
Telefon: +420 494 371 385
E-mail: info@farmaurekyorlice.cz
Články

Specifické podmínky hospodaření

Podél toku Tiché a divoké Orlice v okresech Rychnov nad Kněžnou a Ústí nad Orlicí a po jejich soutoku i podél toku Orlice v okrese Hradec Králové leží mikroregion, jehož specifika jsou natolik výrazná, že zde došlo v roce 1996 k vyhláš...

Recepty

Nejlepší recepty - Farma u řeky Orlice

 Nejlepší recepty - Farma u řeky Orlice

Na roládu nejlépe použijte maso z roštěnce.
Autor: Dadalova kuchařka

Anglický roastbeeaf

Anglický roastbeeaf

Klasický anglický roastbeeaf
Autor: Gastro news

Klasická hovězí pečeně

Klasická hovězí pečeně

Příprava: Maso poprašte solí, pepřem, posypte bylinkami a vše do něj dobře vetřete. Nejlepší je, nechat jej potom cca 2 hodiny uležet. V hrnci (pekáči, nejlépe litinovém) ho pak na rozpáleném oleji opečte ze všech stran. Hovězí vyjměte, do pekáče vložte nakrájenou cibuli a celé stroužky česneku, navrch položte maso a zalijte vínem a vývarem. Přikryjte poklicí a duste na velmi mírném plameni (v troubě při 150°C) až čtyři hodiny. Ke konci přidejte mrkev. Jakmile je maso zcela měkké, vyjměte ho i s mrkví, omáčku zaprašte moukou, nechte zasmahnout, zalijte studenou vodou, odvařte přípečky a asi dvacet minut mírně vařte. Jestli chcete mít opravdu hladkou omáčku, propasírujte ji; částí přelijte porce masa, zbylou omáčku podávejte v omáčníku.

Poznámky:
Pečeně z hrnce: v dobách, kdy se maso peklo na kamnech, vznikla tzv. "pot roast", neboli pečeně z hrnce. Po opečení se maso s přísadami prostě dusí pod pokličkou při mírné teplotě, ať už na sporáku nebo v troubě. I levnější maso tak krásně zkřehne. Způsob z repertoáru prvních anglosaských osídlenců patří dodnes k nejoblíbenějším.

Přísady:

  • 1,5 - 2 kg hovězí pečeně (kýty)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • případně bylinky (majoránka a tymián)
  • 2 velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku červeného vína
  • 1/2 hrnku zeleninového či hovězího vývaru (může být masox)
  • 2 mrkve, podélně nakrájené
  • trocha mouky na zaprášení omáčky